torstai 29. maaliskuuta 2012

LASTEN AJATUKSIA PÄÄSIÄISESTÄ
Pääsiäinen tuo mukanaan monenmoista pohdintaa lasten kanssa. Päällimmäiseksi ajatukseksi lapsilla nousevat suklaamunat, joita pääsiäisenä saa syödä. Lapset muistelevat, että pääsiäinen on noitien, tipujen, pupujen ja kanien aikaa ja aikaa, jolloin syödään ”mamman keittämiä herkullisia pääsiäismunia ja herkkuja”. Mämmi tosin on vain harvan herkkua. Joku lapsista muisti myös pääsiäisen todellisen tarkoituksen: ”Jeesus kuoli ja heräs”.


Katselimme lasten kanssa aasia ja pohdimme miten se mahtaa liittyä pääsiäisen aikaan. Hieman sekoittuivat juhlapyhät lasten mielissä, kun joku muisteli Jeesuksen ratsastaneen aasilla talliin, mutta mitä pienistä. Toinen totesi, että Jeesus tarvitsi aasia, koska ei jaksanut kävellä. Lopulta yhteisen pohdinnan jälkeen tulimme siihen lopputulokseen, että Jeesus tuli Jerusalemiin pääsiäisjuhlille aasilla ratsastaen. Olivatko jalat puuduksissa, sitä emme tiedä.



Viikkoa aiemmin Timo-pappi oli käynyt kertomassa kerholaisille ehtoollisesta ja jotain oli siis tiedossa jo etukäteen, kun pohdimme pikarin ja leivän merkitystä pääsiäisen vietossa. Niinpä lapset muistivatkin, että Jeesus on antanut viinin ja leivän ja joku jopa sanoi, että ne on annettu muistoksi. Pohdittiin yhdessä, mitä muuta Jeesus ystävineen oli mahtanut syödä viimeisellä aterialla. Hedelmiä ja jotain lihaa ja joku kertoi tykkäävänsä kovasti jäätelöstä.



Ristissä lapset näkivät ensimmäiseksi Suomen lipun. Siitä pääsimmekin pohtimaan kysymystä, miksi joissain maissa on ristilippu. Eräs eskarilainen tiesi, että sellaiset maat ovat uskollisia maita ja täsmensi vielä, että niissä maissa uskotaan Jeesukseen. Lapset muistivat nähneensä ristejä hautausmailla ja hautajaisissa. He muistivat myös, että Jeesuksen hauta oli luolassa ja luolan suulla oli kivi. ”Jeesus anto henkensä meille ja kuoli meidän puolesta”, sanoi joku viisaasti.



Miten enkeli sitten liittyy pääsiäiseen? Lapset kuvailivat enkeliä, että se on aika hieno ja valtava. ”Naiset oli haudalla ja luulivat, että enkeli oli tehnyt Jeesukselle jotain pahaa, mutta se oli tehnyt hyvää. Enkeli kertoi, että Jeesus on turvassa”, totesi eräs kerholainen. Turvassa olemme mekin, Taivaan Isän hoidossa, näin voimme ajatella.
Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
RIEMULLISTA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti